SPHINX search magento

Betere zoekresultaten in Magento

Betere zoekresultaten in Magento 5.00/5 (1 stemmen)

Een veelgehoorde klacht van Magento gebruikers is dat de standaard zoekfunctie zo slecht werkt. Vaak vinden bezoekers producten die niet relevant zijn, producten in een vreemde volgorde, of helemaal niets. Er zijn optimalisaties mogelijk, maar de praktijk wijst uit dat het lastig blijft om de zoekresultaten te verbeteren.

Wij zijn gaan kijken naar oplossingen. Uiteindelijk zijn we een module tegengekomen die het zoeken binnen Magento behoorlijk verbeterd. Deze module maakt niet meer gebruik van de standaard zoekfunctionaliteit van Magento, maar gebruikt een geheel eigen algoritme (SPHINX). Na enkele tests op 123drogisterij.nl werkt al snel duidelijk dat de resultaten verbluffend waren. De producten die relevant zijn worden keurig bovenaan de resultaten getoond.

123-voor-en-na

Chris van 123drogisterij.nl:

“Ik ben vast niet de enige die ontevreden is met de standaard zoekmachine van Magento en de andere gratis en betaalde zoekapplicaties. Ik zag klanten mijn winkel 123drogisterij.nl binnenkomen, een volstrekt logisch benaming voor een product intikken. om onverrichter zaken te vertrekken. Als ik die term zelf intikte, zag ik waarom: zoekresultaten bleven helemaal uit, of het waren er juist teveel, of ze werden in onbegrijpelijke volgorde gepresenteerd. Ergerlijk, en ik weet dat ik er klanten door misloop.

Deze module leek een goed alternatief en we implementeerde het. Het werkte direct uitstekend. Ik begreep mijn eigen zoekmachine weer. Ik zou zelf precies deze producten hebben gepresenteerd als een klant mij een vraag had gesteld.”

Een van de voordelen van dit nieuwe algoritme is dat je een gewicht kunt hangen aan bepaalde attributen. Zo kun je instellen dat de naam van een product voor bijvoorbeeld 60% meetelt, de beschrijving 25%, merknaam 10% en het artikelnummer 5%. Op die manier kun je zelf bepalen hoe er door de module gezocht moet worden.

Verder biedt de module de mogelijkheid om niet alleen naar producten te zoeken, maar ook naar categorieën, CMS pagina’s, en zelfs binnen een blog (handig voor klanten die een WordPress blog geïmplementeerd hebben in hun Magento webwinkel). Dit alles kan ingesteld worden en is optioneel.

 

 • Betere zoekresultaten door nieuw algoritme
 • Betere sortering op relevantie
 • Mogelijkheid om synoniemen & veel voorkomende typefouten aan te geven
 • Zelf gewichten hangen aan attributen
 • Zoeken op categorie, CMS pagina, blog, of andere info op je site

 

De module kost eenmalig $ 149,- en de installatie kun je laten doen voor $ 49,-.
Interesse? Download hier de module

  2 reacties

 1. Melanie van Kuler   •  

  Leuk dat jullie nu ook een blog hebben, deze ga ik zeker volgen.
  Ik kom (in mindere mate) hetzelfde probleem tegen.
  Het ‘probleem’ is dat er vooral te veel producten worden getoond, maar de zoekterm zelf zit er ook altijd tussen.
  Dus misschien is dit voor in de toekomst wel een leuke toevoeging.

 2. Hans   •  

  Heb deze module inmiddels ook geinstalleerd op m’n website, wat een verbetering. Mag van mij standaard in een volgende versie van Magento ztiten :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>